Ik moet mijn rekeningnummer invullen. Wat is BIC en IBAN?

Gewijzigd op Wed, 20 Mar 2024 om 03:11 PM

Als je geld overmaakt naar het buitenland, moet je BIC- en IBAN-codes vermelden. Deze codes maken het internationale betalingsverkeer efficiënter en goedkoper.

 

Wat is BIC?

Iedere bank heeft een eigen Bank Identifier Code (BIC). Daardoor komen internationale betalingsoverdrachten bij de juiste bank terecht. De BIC wordt ook wel SWIFT adres of SWIFT code genoemd.

 

Wat is IBAN?

Het International Bank Account Number (IBAN) identificeert elke rekeninghouder, inclusief bank en vestigingsland. Dankzij de unieke IBAN kunnen banken de betaling helemaal automatisch verwerken, zonder aanvullende informatie. Het is dus noodzakelijk dat de rekeninginformatie op de factuur voor zakelijk betalingsverkeer een juiste IBAN toont.

 

Verplicht

Vanaf 1 januari 2007 zijn BIC en IBAN verplicht bij overboekingen naar landen binnen de Europese Economische Ruimte (EER). Dit is het gevolg van Europese bancaire regelgeving. Een correcte IBAN en BIC kun je alleen krijgen via de (bank van de) begunstigde. Zonder de betreffende IBAN en BIC kan de buitenlandse bank je opdracht weigeren en onder inhouding van extra kosten naar je retourneren.

 

Wanneer je een Nederlandse bankrekening hebt, hoef je de BIC niet in te vullen. In de onboarding wordt alleen om je IBAN gevraagd. Zorg ervoor dat deze correct is, anders kunnen wij jouw salaris niet overmaken.

 

Let op! in stap 4 in de onboarding wordt gevraagd naar: naam rekeninghouder. Dit is de naam die op jouw bankpas vermeld staat. Vul hier dus niet een plaats of naam van de bank in. Dan wordt je onboarding afgekeurd en moet je dit opnieuw invullen.

 

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren