Wat zijn de regels per leeftijd voor werknemers onder de 18 jaar?

Gewijzigd op Wed, 20 Mar 2024 om 05:07 PM

Per leeftijd gelden er verschillende regels wat betreft werknemers in de horeca onder de 18 jaar. Lees het hieronder.

 

13- en 14-jarigen

13- en 14-jarigen mogen alleen op niet-schooldagen en tijdens vakanties werken. Op zondag mogen zij niet werken. Hun werkzaamheden mogen alleen bestaan uit 'niet-industriële hulparbeid van lichte aard'. Onder dit begrip vallen bijvoorbeeld hulpwerkzaamheden in de horeca zoals het helpen bij het bedienen en hulpwerkzaamheden bij bijvoorbeeld een manege, op een camping, in een speeltuin, in een pretpark, in een bowlingcentrum en in een museum.

 

Afwassen met een geautomatiseerde afwasmachine wordt al gauw gezien als geïndustrialiseerde arbeid en dat mag niet. Bedenk dat schoonmaakmiddelen vallen onder gevaarlijke stoffen en daar mag deze leeftijdsgroep niet mee werken. Om het etiket van kinderarbeid te voorkomen, moet je aan kunnen tonen dat je de veiligheid, gezondheid en de ontwikkeling van het kind beschermt. Dat geldt zowel voor de werkzaamheden zelf als de manier hoe het werk is georganiseerd.

 

Drank- en horecawet: buiten een ruimte waar alcohol wordt geserveerd, mag wél door werknemers <16 worden gewerkt (zij het dus met beperkingen).

 

15-jarigen

Kinderen van 15 jaar mogen meer werken dan 13- en 14-jarigen:

  • Op zaterdag óf op zondag*, niet allebei achter elkaar
  • Op schooldagen maximaal twee uur
  • Maximaal 12 uur per schoolweek
  • Maximaal 40 uur per vakantieweek
  • Na 7.00 uur 's ochtends en vóór 19.00 uur 's avonds**

* Voor werken op zondag hebben 15-jarigen uitdrukkelijke toestemming nodig van hun ouders of verzorgers. **In de vakantieperiodes mogen 15-jarigen tot 21.00 uur werken.

 

Een 15-jarige mag (hulp)werkzaamheden in de horeca uitvoeren, dus geen geïndustrialiseerde arbeid. Wel mag een 15-jarige de hoofdafwasser helpen met het wegzetten van de afwas of lichte werkzaamheden verrichten in de keuken, zoals poleren en met de hand afwassen. Ook mogen zij helpen bij het opzetten van het terras of bedienen bij een lunchroom of koffiezaak. 

 

Let op!

Volgens de Drank- en Horecawet mogen kinderen jonger dan 16 jaar alleen in een ruimte werken waar geen alcoholische dranken worden geschonken of verkocht of zich ophouden in ruimtes waar mensen het vervolgens ter plekke opdrinken. Zij mogen ook niet werken met machines (zoals een afwasmachine) of een kassa bedienen.

 

Jeugdigen van 16 en 17 jaar

16- en 17-jarigen hebben de volgende mogelijkheden om te werken:

  • Op zaterdag EN zondag, tenzij ze op de vrijdag ervoor of de maandag erna naar school moeten
  • Tot 23.00 uur 's avonds
  • Maximaal 9 uur per dag
  • Maximaal 45 uur per week
  • Gemiddeld 40 uur per week bij een periode van vier aaneengesloten weken
  • Schooltijd telt altijd mee als arbeidstijd
  • Wanneer ze een periode van 7 dagen achter elkaar werken, moeten ze een rustperiode van minstens 36 aaneengesloten uren hebben

Medewerkers van 16 jaar en ouder mogen wel werken in een café of restaurant en alle soorten drank schenken aan gasten. Dit geldt zowel voor leerlingen als voor reguliere medewerkers. Wel moet er altijd toezicht zijn van een volwassen deskundige bij de uitvoering van deze werkzaamheden.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren