Wat houdt de Studenten-en-scholierenregeling in?

Gewijzigd op Thu, 21 Mar 2024 om 01:36 PM

Denk je dat je in aanmerking komt voor de Studenten- en Scholierenregeling'? Je leest hieronder wat het precies inhoudt en wanneer je ervoor in aanmerking komt.

 

Wat is het voordeel van de Studenten- en Scholierenregeling?

De regeling betekent voor jou een belastingvoordeel, want wij houden minder geen of minder loonheffing in op je loon wat resulteert in meer salaris op je bankrekening. Dat wil toch iedereen! Wij vinden het belangrijk dat het jou aan niets ontbreekt, en daarom nemen we met je door hoe je het voordeel ook op jouw salaris toe kunt laten passen.  De regeling geldt voor:

  • Scholieren die thuis wonen en kinderbijslag ontvangen of;
  • Studenten en scholieren die recht hebben op studiefinanciering of;
  • Studenten en scholieren die recht hebben op een tegemoetkoming in de studiekosten op grond van de Wet tegemoetkoming studiekosten of;
  • Buitenlandse studenten en scholieren uit een ander land van de Europese Unie, IJsland, Noorwegen, Zwitserland of Liechtenstein die beschikken over een International Student Identity Card (ISIC).

 

Regels Studenten- en Scholierenregeling

Voldoe jij aan één van de bovenstaande eisen? Top, dan zijn er een paar regels waar je rekening mee moet houden. Lees ze hieronder.

 

1. Kwartaalregeling

Je hebt recht op de regeling als student of scholier aan het begin van een kwartaal. Je kunt deze regeling alleen laten toepassen of beëindigen per 1 januari, 1 april, 1 juli of 1 oktober. Dat betekent dat dit tussentijds niet mogelijk is.

 

2. Wisselend inkomen

Je mag dit alleen toepassen bij een wisselend inkomen.

 

3. Eén werkgever

Je mag bij 1 werkgever tegelijkertijd van deze regeling gebruik maken.

 

Niet tussentijds beëindigen, gedurende een kwartaal

De regeling kan niet tussentijds, gedurende het kwartaal, worden beëindigd maar alleen met ingang van het eerstvolgende kalenderkwartaal. Daarvoor moet wederom de opgaaf gegevens voor de loonheffingen (studenten- en scholierenregeling) worden ingevuld, maar nu voorzien van de einddatum i.p.v. de ingangsdatum. Blijft je vervolgens wel in dienst, dan moet er een ‘gewone’ loonbelastingverklaring worden ingevuld.

 

Hieronder een tabel met de kwartalen en per wanneer de studentenregeling aangepast kan worden.

 

Bijverdiengrens

De bijverdiengrens voor 2024 is € 2.173,50 per kwartaal.

 

Verstuur het formulier

Om aanspraak te kunnen maken op de regeling, is het belangrijk dat je het formulier voor de Studenten- en Scholierenregeling invult als je de korting wilt aanpassen. Download 'm hier: Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen (studenten- en scholierenregeling) (belastingdienst.nl)  vul deze (digitaal) in, stuur een mail naar data@jamhoreca.nl en voeg het ingevulde formulier toe. Wij maken de rest in orde. Super easy toch?

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren